Wat is de bekkenbodem?
De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken en heeft drie functies:
- dragen van de buikorganen.
- ophouden van urine en ontlasting
- bijdragen aan de stabiliteit van het bekken
De samenwerkende spieren rondom het bekken en in de lendestreek (het spierkorset) hebben een belangrijke stabiliserende rol voor het bekken en onderrug en daardoor een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De bekkenbodemspieren en het spierkorset kunnen te zwak of te gespannen zijn, of niet op het juiste moment functioneren. Hierdoor kunnen stoornissen optreden. Voorbeelden van deze stoornissen zijn: pijn in buik en/of bekken, incontinentieklachten en problemen met vrijen.
Bekkenbodemspieren en het spierkorset zijn aan te spannen en te ontspannen, maar veel mensen zijn zich hiervan niet bewust. Zij voelen de functie niet en hebben er geen bewuste controle over.
Soms ontstaan klachten door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen of ontlasten na bv blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Ook bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd klachten (bv problemen met zindelijkheid ) worden gezien door verkeerd gebruik van bekkenbodemspieren. Hoewel minder algemeen bekend, komen ook bij mannen problemen voor die samenhangen met een niet-optimale bekkenbodemfunctie.
Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral een preventieve functie, namelijk het voorkómen van bekkenpijn en bekkenbodemproblemen.
Door de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en houding en beweging op de juiste manier aan te leren, kunnen veel klachten worden voorkomen.